vrijdag 18 februari 2011

Groot gewikkeld

Het project Groot Composiet gaat over grote composiet producten en open innovatie in de composiet sector (zie waarom deze blog). Een van de deelnemers aan het project denkt over het maken van grote gewikkelde composiet producten (voorlopig tot 5 meter diameter) en enkele dagen geleden ben ik met deze ondernemer op bezoek geweest bij een Franse machinebouwer voor grote buizen. Deze machinebouwer maakt ook gerobotiseerde productie lijnen voor een flinke variatie aan composiet producten waaronder bubbelbaden. Om dit moois te zien moesten we wel even tot voorbij Parijs gaan.

Robot programmeren
Te beginnen bij de robots. De "teach in" robot programmeer methode wordt nog veel gebruikt, bijvoorbeeld voor het spuiten (gel-coaten) van een mal. Hiervoor had het bedrijf een lichtgewicht robot met mooie carbon armen. Een vakkundige spuiter doet het een keer voor door in-line de robot bij het handje te nemen en alle bewegingen te maken. Vervolgens kan die beweging tot in het oneindige door de robot in de productielijn worden herhaald. Simpel en effectief.

De robot programmeer methode waar de laatste maanden aan gewerkt werd maakt gebruik van een 3D model van het voorwerp en de werkruimte. Vervolgens moet er off-line heel wat gesimuleerd worden om tot een handige manier te komen om bijvoorbeeld een gelcoat aan te brengen of een randje netjes af te frezen. De robot kan wel vaststellen dat het in botsing dreigt te komen met het werkstuk maar kan niet vanzelf een optimale strategie vinden om dit en andere typische robot problemen te voorkomen.

Tenslotte is er nog de wens om een randje glad te schuren. Bijvoorbeeld door met een laser te scannen waar het uitstekende randje zit en dit randje dan met een schuurschijf weg te werken, net zo lang tot het glad is. Hier ligt een hele uitdaging. "Teach in" schuren, voelen, kijken en weer schuren gaat niet. Blindelings het 3D model aflopen is ook geen alternatief. Hier lijkt er een lege plek te zitten tussen in-line en off-line robot programmeren. Wat mist is gebruik maken van robot intelligentie. Juist voor composieten met al het bijkomende poets- en schuurwerk zou dit een oplossing moeten zijn. Ik zal het melden wanneer ik een lichtpuntje aan het einde van deze tunnel heb bespeurd.
Soms is een inzicht al een begin van de oplossing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten