woensdag 21 april 2010

JEC Composites 2010 Parijs, deel 2 van 2



JEC Composites 2010 Parijs
“Stop het in een bus, goed schudden, en dan komt er iets moois uit.”

De JEC is een begrip in composiet-land; het is de grootste composieten beurs van Europa. Groot Composiet, KansenKanon en Enterprise Europe Network organiseerden gezamenlijk voor composiet-ondernemers een reis naar deze beurs. In totaal waren zo’n 23 ondernemers en mensen van kennisinstellingen aanwezig.

Groot Composiet is een alliantie gestoeld op de principes van open innovatie. Met een gezamenlijke reis kun je enkele van de randvoorwaarden voor open innovatie scheppen. Je kunt niets afdwingen, dus het is hopen dat het een succes wordt. Jack Smit van Polux verwoordde open innovatie als volgt: “Het doel is niet om het beste/grootste stukje taart te veroveren, maar om met elkaar ervoor te zorgen dat de taart veel groter wordt. De composiet taart kan ook echt nog veel groter.”
Hoe hebben we het aangepakt? Om te beginnen, namen we een bus. 
We pikten daarmee de ondernemers en enkele wetenschappers uit heel Nederland op.  Uit de bus ontsnappen kon niet meer, dan maar een voorstel rondje van de groep; enkele zelfs met een powerpoint op de videoschermen in de bus.

Rijdend naar Parijs een tussenstop vlak na Antwerpen om een van de grote composiet objecten van deelnemer NedCam te keuren.


Leerzaam om te zien, voelen en horen wat er zoal mis kan gaan bij de uitvoering.
We gingen vervolgens gezamenlijk naar een hotel in Parijs. Hoewel... het hotel...de chauffeur mocht de laatste km voor het hotel niet langer rijden (zijn toegestane rijtijd was op).
Een eindje lopen met onze bagage langs de Seine en dan naar rechts, daar vonden we het hotel. 

We organiseerden een gezamenlijk diner met een avondprogramma. Eigenlijk hoopten we vooraf er een mooi rommeltje van te maken met de hoop dat enkelen spontaan op de zeepkist zouden klimmen en vertellen hoe ze er zelf tegenaan kijken en wat ze zoal meemaken. De omstandigheden hielpen hier een handje; het werd best wel gezellig op het terrasje van het restaurant.
Verschillende presentaties werden gegeven. Enterprise Europe Network had enkele buitenlandse gasten gevraagd om hun visie te geven op composieten, op internationale samenwerking en wat zij zouden kunnen. Er waren vier Turkse composiet ondernemers gekomen om met enkele Nederlandse ondernemers te spreken. Wat zouden we samen met Turkije kunnen doen? Concurrent of partner? Verder was er Pierre Rozenski van het Nederlandse consulaat in Bordeaux die vertelde hoe de bedrijven, de markt en de mogelijkheden in zijn regio zijn. Enkele composiet wetenschappers van Sirris uit Leuven kregen de gelegenheid om hun visie op composieten met ons te delen. Tenslotte hebben onze reisgenoten van de TU-Delft ons een kijkje in hun ontwikkelingen gegeven en zo sloten zij het rondje Europa!

De volgende ochtend vroeg naar beurs:
Groot genoeg om een hele dag lang te bekijken hoe de bedrijven hun nieuwste ontwikkelingen etaleren, klein genoeg om elkaar nog af en toe tegen te komen en elkaar op interessante zaken te wijzen.
Persoonlijke highlights?
1) Eigenschappen van vlas, basalt en kurk als high performance en duurzame grondstoffen.  2) De enorme en nog verdergaande groei van composieten in de burgerluchtvaart met de bijbehorende productietechnologieën.  3) En een paar ideeën die ik alleen met mijn klanten deel. Die dus nog net voorbij de grens liggen van Open Innovatie.
Samen afzien kweekt een band. Daarvoor hebben we ook geprobeerd te zorgen. Rond 4 uur ’s ochtends was iedereen weer ongeveer thuis (degenen die het verste in het land wonen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten