donderdag 28 januari 2010

Composiet in de natuur

Deze week van Jan Willem (GBT, techniek voor windmolenbladen) een mooi voorbeeld gehoord uit de natuur dat duidelijk maakt waarom composiet zo licht en zo sterk kan zijn.
De meeste materialen hebben eigenschappen die in alle richtingen gelijk zijn. Bij een blokje plastic, aluminium, steen, staal, glas enzovoort maakt het niet uit hoe je er aan trekt. In alle richtingen is het even sterk. Met composiet is dat anders.
Het mooie voorbeeld van composiet in de natuur is een boom. In een boom lopen de houtnerven precies zo dat deze het beste de krachten kunnen opvangen. In de richting waar veel minder kracht wordt gevraagd, dwars op de lengte, lopen geen nerven en is het hout ook veel minder sterk.
Op deze manier worden ook producten in composiet ontworpen, alleen vezel daar waar nodig voor de krachten en vooral in de richting die nodig is Dat scheelt gewicht. Een bamboe stam gaat nog iets verder met gewichtsbesparing dan een boom. Bamboe (zoals iedereen wel weet) is hol van binnen. Alleen materiaal waar het ertoe doet, en alleen sterkte in de richting die ertoe doet.

Het bedrijf Leospar gaat nog een stapje verder. Het combineert het holle ontwerp van bamboe met het beste hout (licht, sterk en duurzaam) tot een geavanceerde lichtgewicht mast. Een mast voor klassieke schepen die heel lang meegaat, en/of een mast voor iemand die met z'n schip wedstrijden wil winnen. De natuur was ons voor met bamboe, maar deze holle mast vind ik daarop weer een innovatie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten