donderdag 18 maart 2010

Liggen als een dijk en staan als een huis

Niet alles wat ik tegen kom en waar we met Groot Composiet aan werken is voldoende rijp en openbaar om hier in de blog te verschijnen. Alles op z'n tijd.

De ontwikkeling die ik in deze blog bespreek heeft onlangs een prijs gewonnen als innovatieve waterkering en waterberging de eXtra. Dit is voldoende openbaar om hier onder de aandacht te mogen brengen. Dat was op de RIONED dag, 4 Februari. Stichting RIONED is een soort branche organisatie die van alles (bedrijven en kennis) rond riool, regenwater en grondwater met elkaar verbindt. RIONED ken ik nog via een bedrijf dat ik adviseerde, het is een van de belangrijke partners voor eenieder die iets van betekenis wil doen met riool, regen of grondwater water. Hun prijs winnen is daarmee een flinke opsteker.

De eXtra is een dijk die pas een dijk wordt als het water tot aan de lippen staat. In de betonnen bak (grijs) zitten drijvende elementen, rood en geel in bovenstaande tekening. Deze komen vanzelf omhoog door hun drijfvermogen als er water in de bak stroomt. Een prototype is getest met windkracht 12 in een waterloopkundig lab. Het idee komt van een particulier. De aannemer Van Dijk Maasland en Grondmij zagen er wat in en hebben engineering gedaan en prototypes gemaakt en getest.
Je kunt je afvragen of het niet veel makkelijker is om een dijk gewoon met zand, stenen en klei zoveel op te hogen als nodig.
Voor wie het nog niet wist, een dijk ligt niet als een dijk, maar is meer een plastisch geheel.... Een ophoging van de dijk drukt met zijn gewicht de onderkant van de dijk opzij totdat het weer enigzins in evenwicht is. Er is dus flink meer zand en puin nodig dan het topje dat hoger moet. Evenmin als een dijk "ligt als een dijk", staan de huisjes achter die dijk ook niet als een huis. Bij een verhoging is er een flink risico dat een deel van het huis meebeweegt. Een dijkelement dat geen gewicht toevoegt is dan heel wenselijk. Het in de eeuwen gesettelde evenwicht wordt daardoor in ieder geval niet verstoord.
Zo'n groot dijk element moet licht en sterk zijn. Liefst ook nog onderhoudsarm, zelfdenkend, niet in de weg staan/liggen als er geen watersnood is en dan automatisch, onafhankelijk van een of andere elektrische aandrijving om op tijd omhoog te komen. Misschien kan met een slim ontwerp in composiet al die rollen worden vervuld. Daar willen we als Groot Composiet aan werken.
Daarom zijn we op zoek naar een locatie waar deze dijk extreem goed tot z'n recht kan komen. Bijvoorbeeld een kade die slechts enkele keren per jaar bij springtij onder water loopt, maar zich duidelijk niet leent voor een permanente dijk.
Wie weet er zo'n plek?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten